Förändring är uppfriskande även på jobbet
Hybridarbetet har etablerat sig under de senaste åren och erbjuder en välkommen omväxling. Det mesta arbetet utförs på kontoret eller i hemmet, men några personer i Hansel har provat andra arbetsplatser.
Katja Reinikainen arbetar ibland i sin stuga i Tahko, Lasse Ahonen åker till skidbackarna i Lappland för några vinterveckor under sin semester och Pasi Tainio flyr Finlands mörka höst till söderns ljus. De lyfter alla fram tre faktorer som gör sådana arbetsperioder möjliga: en flexibel arbetsgivare, en lämplig arbetsmiljö och bra internetuppkopplingar.
Mer uteliv i stugan
I ett år har Katja arbetat en vecka i månaden i sin stuga när hennes liv som mamma till unga vuxna har möjliggjort det.
”Ett miljöombyte är alltid väldigt uppfriskande och ger en härlig känsla av frihet”, säger Katja.
Hon säger att arbetssituationen har ett stort inflytande på hur dagarna på stugkontoret organiseras. När tillfälle ges kan Katja till exempel avsluta arbetsdagen med en skidtur som börjar direkt framför dörren. Katja är född i Savolax och uppskattar möjligheten att ibland få arbeta i Nilsiä. Det finns inga hemsysslor att göra i stugan och ett stort turistcenter erbjuder ett trevligt utbud av tjänster, till exempel lunch, vilket gör vardagens jobb lättare.
”Det är så långt att köra till stugan att jag säkert inte skulle kunna åka dit lika ofta på helgerna om jag inte kunde ta ledigt direkt efter arbetsveckan”, säger Katja.
Naturen och den ökande mängden fysisk aktivitet lockar också Lasse Aho till mer distansarbete. Han säger att han känner sig utvilad och fysiskt lättare efter att ha tillbringat mer tid än vanligt i Lappland och efter att ha fått njuta av den friska luften.
”Jag kan till exempel äta lunch på en restaurang i backen och sedan skida ner till stugan. Redan en nedförsbacke är uppiggande”, säger Lasse som förutom skidåkning även gillar vintercykling i fjällen.
Lasse tycker att några veckors arbete i norr i kombination med en skidsemester har varit precis rätt mängd garanterat vinterväder för honom. Även på kontorsdagar tillbringar Lasse, som bor lite längre bort, tre timmar med distansarbete på tåget. Men på sommaren kan han ibland kombinera sin hobby med pendlingen och kör sin tvåhjuling till kontoret.
Hybridarbete förbättrar livskvaliteten
Efter att ha arbetat två gånger i värmen vid Medelhavet i oktober- november medger Pasi att han det är det finska klimatet som får honom att arbeta på distans. Han berömmer den förstklassiga arbetsutrustning och det IT-stöd som hans arbetsgivare tillhandahåller. Det har gjort det möjligt för honom att arbeta smidigt var som helst med bra uppkopplingar. Pasi tycker också att det faktiskt är lättare att koncentrera sig på arbetet när man är längre bort än i Helsingfors när de normala dagliga rutinerna avbryts för en stund. Han säger att det är viktigt för honom att kunna arbeta utomlands under en tid.
”Det är fantastiskt att kunna gå ut efter en dags arbete i shorts och börja en helg med vandring direkt efter att ha slutat jobbet på fredagen”, säger Pasi.
Alla tre användare av den flexibla hybridmodellen lovordar Hansel för möjligheten att ta ut tid i vardagen när arbetssituationen tillåter det och betonar att den här möjligheten avsevärt förbättrar deras välbefinnande på jobbet. Under större delen av året arbetar Katja, Lasse och Pasi ofta på Postitalo och Katja säger att det efter en period av distansarbete är särskilt trevligt att se sina kollegor ansikte mot ansikte igen.
Intressant för dig
Att studera samtidigt som man arbetar ger nya perspektiv
Hansel är en sakkunnigorganisation och vår största tillgång är vår kunniga personal.
Arbetsrotation ger en möjlighet att bredda sitt perspektiv
Utvecklingschef Maria Röykkä fick i februari 2022 chansen att få bli programchef för programmet för verkningsfull offentlig upphandling.